LHC = Timeless

Jaarlijks worden er wereldwijd duizenden films gemaakt. Van al deze mooie  of slechte, geprezen of mislukte, spannende of onvergetelijke arthouse films is het beste in het Louis Hartlooper Complex & het Springhaver Theater te zien. Wij vinden dat klassiekers hierbij niet mogen ontbreken. Daarom vertonen we twee keer per maand een klassieke film in beide filmtheaters onder de noemer Timeless.


 

The Apartment (Billy Wilder)

 

The Apartment is geregisseerd door Billy Wilder en vertelt het verhaal van “Bud” Baxter (Jack Lemmon) die als als medewerker van een verzekeringsmaatschappij moeite heeft om het hoofd boven water te houden. Baxter verhuurt zijn appartement aan de hoge bazen die het appartement gebruiken voor hun buitenechtelijke affaires. Mr. Sheldrake maakt ook van deze dienst gebruik in ruil voor Baxter’s promotie. Baxter heeft vaak te maken met de nasleep van de bezoekjes, en op een avond komt hij erachter dat Mr. Sheldrake het liftmeisje van werk Fran Kubelik (Shirley MacLaine) meeneemt naar zijn appartement, het meisje waar hij zelf een oogje op heeft. Baxter komt hierdoor voor een moeilijke keuze te staan.

Reserveer of koop hier

 

 

Zobra The Greek (Michael Cacoyannis)

 

Zobra The Greek is geregisseerd door Michael Cacoyannis en verteld het verhaal van Basil, een Engelse schrijver die op weg is naar Kreta, waar hij op het landgoed van zijn vader een bruinkoolmijn wil openen. Hij loopt in een haven in Griekenland de boer en musicus Zorba tegen het lijf. Deze heeft volgens eigen zeggen ervaring met mijnbouw en overtuigt Basil om met hem mee te gaan. In een poging de oude mijn weer te openen, wordt Basil verliefd op een jonge weduwe uit het dorp. Het gaat echter niet allemaal als gepland…Zorba probeert om Basil op te vrolijken in de lastige omstandigheden.

Reserveer of koop hier

 

 

Rear Window (Alfred Hitchcock)

 

De door Alfred Hitchcock geregisseerde film Rear Window verteld het verhaal van L. B. Jefferies, (James Stewart) een fotograaf die vanwege een gebroken been in een rolstoel zit en zijn tijd doorbrengt in zijn appartement. Om de tijd te doden kijkt hij, vaak met zijn telelens, door het raam naar de levens van zijn buren. Jefferies raakt steeds meer geïntrigeerd door deze bezigheid en betrekt op een gegeven moment ook zijn vriendin Lisa (Grace Kelly) erbij. Op het eerste gezicht lijkt het vooral een vermakelijke activiteit, tot Jefferies het vermoeden krijgt dat een van zijn buren zijn zeurderige, invalide vrouw heeft vermoord…

Reserveer of koop hier

 

 

Some Like It Hot (Billy Wilder)

 

Joe (Tony Curtis) en Jerry (Jack Lemmon), twee muzikanten, zijn ooggetuigen van het Valentijnsdagbloedbad (1929) en proberen Chicago te ontvluchten voordat ze zelf door de bende worden omgelegd. Verkleed als vrouwen, sluiten ze zich aan bij een vrouwelijke jazz band en stappen ze op de trein naar het zonnige Florida waar ze in een hotel verblijven. Eenmaal in Florida beginnen de problemen zich op te stapelen. Joe doet alsof hij een miljonair is om zangeres Sugar (Marilyn Monroe) te verleiden, terwijl Jerry door een echte mannelijke miljonair achterna wordt gezeten. Het wordt helemaal spannend als er een groep gangsters waaronder de bende van eerder hun intrek nemen in het hotel.

Reserveer of koop hier

 

 

Death in Venice (Luchino Visconti)

 

In deze verfilming van de roman van Thomas Mann reist de vooruitstrevende componist Gustave Aschenbach (Dirk Bogarde) naar een resort aan de kust bij Venetië waar hij tot rust hoopt te komen. Ondertussen wordt de rest van de stad geteisterd door een cholera-epidemie. De autoriteiten lichten de vakantiegangers echter niet in, omdat ze bang zijn dat ze allemaal zullen vertrekken. Wanneer Gustave en de andere gasten daguitstapjes maken in de binnenstad, ontdekken ze dat er iets mis is. Gustave wil eerst vertrekken, maar besluit om toch te blijven. Hij voelt zich aangetrokken tot de jongere Tadzio die op vakantie is met zijn familie. De cholera-epidemie dreigt echter een serieus probleem te worden voor zowel Gustave als Tadzio.

Reserveer of koop hier

 

 

12 Angry Men (Sidney Lumet)

 

Wanneer een jonge Puerto Ricaanse jongen ervan wordt beschuldigd zijn vader te hebben vermoord in de rechtbank, zijn er 11 van de 12 juryleden die voor schuldig stemmen. Het oordeel moet echter unaniem zijn en hoewel het op het eerste gezicht een simpele zaak lijkt, blijkt het toch een stuk gecompliceerder te liggen. Alle vooroordelen van de juryleden over de zaak, over de verdachte en over elkaar komen op tafel en samen met meerdere aanwijzingen wordt er toch twijfel bij de juryleden gecreëerd. Dit Amerikaanse drama is geregisseerd door Sidney Lumet met Henry Fonda en Lee J. Cobb in de hoofdrollen.

Reserveer of koop hier

 

 

Brief Encounter (David Lean)

 

Brief Encounter is geregisseerd door David Lean. Arts Alec Harvey (Trevor Howard) ontmoet huisvrouw Laura Jesson (Celia Johnson) op het station en ze maken een praatje. Omdat ze merken dat ze veel met elkaar gemeen hebben zien ze elkaar iedere donderdag op het station voor een korte ontmoeting. Die ontmoetingen groeien echter uit tot een gepassioneerde verliefdheid. Maar ze zijn allebei gelukkig getrouwd...

Reserveer of koop hier

 

 

Lawrence of Arabia (David Lean)

 

Lawrence of Arabia is een Engelse biografische avonturenfilm uit 1962 geregisseerd door David Lean. Het verhaal gaat over de Britse kolonel Thomas Edward Lawrence en is gebaseerd op zijn eigen boek. Lawrence of Arabia won maar liefst zeven Oscars, waaronder die voor beste film en beste regie. De film betekende de internationale doorbraak voor hoofdrolspelers Peter O'Toole en Omar Sharif. In de film wordt teruggeblikt naar 1916 waar Engeland en Frankrijk vechten tegen Duitsland in de Eerste Wereldoorlog. Turkije, dat eeuwen lang het Midden-Oosten domineerde, schaart zich aan Duitse zijde. Voor de Britse strategie blijkt het vitaal om de Arabische stammen onder Turks bestuur te verenigen tot één Arabisch leger om daarmee het Turkse Rijk te verslaan. De jonge luitenant Lawrence wordt naar Arabië gestuurd en besluit daar om op eigen initiatief de Arabische opstand te leiden.

Reserveer of koop hier

 

 

Dr. Strangelove (Stanley Kubrick)

 

Dr. Strangelove is geregisseerd door Stanley Kubrick en vertelt het verhaal van Amerikaanse generaal Jack D. Ripper die denkt dat overall in de Amerikaanse samenleving communisten zijn geïnfiltreerd. Hij verdenkt de communisten van fluoridering van het water, wat volgens hem een complot is om de Amerikanen de beroven van hun “levenssappen”. Hij gelooft dat er elk moment een oorlog kan uitbreken en besluit de communisten een stap voor te zijn: op eigen houtje en zonder toestemming van de president besluit hij de Sovjet-Unie aan te vallen.

Reserveer of koop hier

 

 

To Kill A Mockingbird (Robert Mulligan)

 

To Kill A Mockingbird is geregisseerd door Robert Mulligan. Gregory Peck kreeg een Oscar voor zijn rol in de film. Gebaseerd op het gelijknamige boek van Harper Lee. Atticus Finch (Gregory Peck) is advocaat in een door rassen verdeelde plaats in Alabama in de jaren 30. Hij stemt er mee in om een jonge zwarte man te verdedigen die er van beschuldigd wordt een blanke vrouw verkracht te hebben. Veel van de inwoners van het dorpje proberen er voor te zorgen dat Atticus zich terugtrekt uit de rechtszaak, maar hij besluit het door te zetten.

Reserveer of koop hier

 

 

Rebel Without A Cause (Nicholas Ray)

 

Deze film van Nicholas Ray vertelt het verhaal van Jim Stark (James Dean). Hij is de 'new kid in town'. Overal waar hij heeft gewoond heeft hij problemen veroorzaakt, wat dan ook de reden is dat zijn familie weer eens is verhuisd. Hij hoopt de liefde te vinden die hij niet van zijn familie krijgt. Een deel hiervan vindt hij in zijn relatie met Judy, maar Jim moet zich nog steeds bewijzen door middel van vechtpartijen en autoraces. Wanneer er bij een van de wedstrijden een ongeluk gebeurd wil Jim dit aangeven bij de politie. Zowel zijn ouders als de andere jongens zijn het hier niet mee eens.

Reserveer of koop hier

 

 

Novecento (Bernardo Bertolucci)

 

In deze film van Bernardo Bertolucci ontstaat een vriendschap tussen landeigenaar Alfredo (Robert De Niro) en boerenzoon Olmo (Gérard Depardieu) tegen de achtergrond van het Italiaanse leven in de eerste helft van de 20ste eeuw. De bewustwording van de boerenonderdrukking leidt tot de opkomst van het fascisme in Italië waardoor de vriendschap op de proef wordt gesteld.

Reserveer of koop hier

 

 


NB: het programma en de kaartverkoop van de nieuwe filmweek (donderdag t/m woensdag) staan wekelijks op dinsdag vóór 9:00 online.Terug